MJ Comanche Tech. Stock & Modified. MJ (86-92)
All discussion regarding the Jeep Comanche, the pickup truck related to the Cherokee platform.

90' Comanche - No Start

Old 02-01-2016, 06:49 PM
  #1  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 23
Model: Cherokee
Default 90' Comanche - No Start

I have a 1990 Comanche with a renix 4.0L. Truck has been running good for around a year. I got fuel last the other night and drove it home. Started up first thing in the morning and it idled VERY low (~300rpm). I keyed it off and attempted to restart, sputtered but nothing. It will sputter a bit on the first crank after I let it sit for awhile but after that I get nothing. I have verified the following...


Fuel pressure is ~40psi when cranking.
Spark plugs are gapped correctly and sparking.
Battery is good, new interstate within 6 months. Cranks strong.
Grounds were freshened per Cruisers cheat sheet around 6 months ago. New larger negative battery cable installed as well.


Where should I look next? crank position sensor? and if so, how can I test mine? Any info would be greatly appreciated.


Thanks!
Mike

Last edited by mookdizz; 02-01-2016 at 06:54 PM. Reason: Additional information
mookdizz is offline  
Old 02-02-2016, 07:32 AM
  #2  
::CF Moderator::
 
cruiser54's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Prescott, Az
Posts: 37,736
Year: 1990
Model: Comanche
Engine: 4.0
Default

To test the CPS, go to www.cruiser54.com and see tip 7.

Have you done Tip 3 yet?

Or 5?
cruiser54 is offline  
Old 02-02-2016, 03:25 PM
  #3  
HUH? WHAT?
 
XJwonders's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: west chester, pa
Posts: 19,073
Year: 1999
Model: Cherokee(XJ)
Engine: 4.0
Default

Originally Posted by cruiser54 View Post
To test the CPS, go to www.cruiser54.com and see tip 7. Have you done Tip 3 yet? Or 5?
very nice.
XJwonders is offline  
Old 02-02-2016, 05:47 PM
  #4  
::CF Moderator::
 
cruiser54's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Prescott, Az
Posts: 37,736
Year: 1990
Model: Comanche
Engine: 4.0
Default

Originally Posted by XJwonders View Post
very nice.
The website?
cruiser54 is offline  
Old 02-02-2016, 06:04 PM
  #5  
HUH? WHAT?
 
XJwonders's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: west chester, pa
Posts: 19,073
Year: 1999
Model: Cherokee(XJ)
Engine: 4.0
Default

Originally Posted by cruiser54 View Post
The website?
yes
XJwonders is offline  
Old 02-02-2016, 06:05 PM
  #6  
::CF Moderator::
 
cruiser54's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Prescott, Az
Posts: 37,736
Year: 1990
Model: Comanche
Engine: 4.0
Default

Originally Posted by XJwonders View Post
yes
I had to do it. Maintaining my stuff on 4 forums got to be too much of a pain.
cruiser54 is offline  
Old 02-02-2016, 06:05 PM
  #7  
HUH? WHAT?
 
XJwonders's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: west chester, pa
Posts: 19,073
Year: 1999
Model: Cherokee(XJ)
Engine: 4.0
Default

Originally Posted by cruiser54 View Post
I had to do it. Maintaining my stuff on 4 forums got to be too much of a pain.
of course. It's brilliant idea
XJwonders is offline  
Old 02-02-2016, 06:07 PM
  #8  
::CF Moderator::
 
cruiser54's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Prescott, Az
Posts: 37,736
Year: 1990
Model: Comanche
Engine: 4.0
Default

Originally Posted by XJwonders View Post
of course. It's brilliant idea
Ross helped a ton. Couldn't have done it without his "geekness".
cruiser54 is offline  
Old 02-02-2016, 08:42 PM
  #9  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 23
Model: Cherokee
Default

Thanks Cruiser!


I performed #3 when I did my grounds. I will run through it once again since I am going to perform #5.


If nothing comes back bad, I will follow the steps on there for CPS. I MIGHT have time before work tomorrow, we will see though!
mookdizz is offline  
Old 02-06-2016, 11:38 PM
  #10  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 23
Model: Cherokee
Default

I performed 3 and 5 again. Checked CPS, it shows .38V. I also reset the TPS to the proper spec. It tries to start but no dice. Should I try cleaning that CPS, or just get a new one with that voltage?
mookdizz is offline  
Old 02-07-2016, 06:54 AM
  #11  
::CF Moderator::
 
cruiser54's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Prescott, Az
Posts: 37,736
Year: 1990
Model: Comanche
Engine: 4.0
Default

I've seen them run at that CPS voltage. You could drill the upper hole per Tip 7 for the heck of it.

Have you ever checked your fuel pressure or checked the ballast resistor connections?
cruiser54 is offline  
Old 02-08-2016, 01:20 AM
  #12  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 23
Model: Cherokee
Default

i have 40 psi fuel pressure, ballast resistor connections are good as well. Ill try drilling as you mentioned
mookdizz is offline  
Old 02-10-2016, 01:31 AM
  #13  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 23
Model: Cherokee
Default

Well, no room to drill the hole so I just installed a new cps. It tests .55v when cranking. Still no start. I tried cleaning the coil connections and sprayed starting fluid down the throttle body. No start there either. That leads me too believe ignition related. Any checks for ignition components? Or other ideas/opinions?
mookdizz is offline  
Old 02-10-2016, 07:19 AM
  #14  
::CF Moderator::
 
cruiser54's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Prescott, Az
Posts: 37,736
Year: 1990
Model: Comanche
Engine: 4.0
Default

Look inside the dizzy.
cruiser54 is offline  
Old 02-12-2016, 03:15 AM
  #15  
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 23
Model: Cherokee
Default

Well, I checked through the distributor and everything was looking good. I verified that my spark was good again. We were pretty sure it was flooded so we ran it wot with the fuel pump wiring disconnected at the ballast resistor. Then checked to see if the IAC was opening... bingo! replaced with a spare from a spare throttle body a buddy had, and shes back on the road. Honestly the first time I have seen IAC cause a full on no start... Thanks for all the help!
mookdizz is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
ljobbins
Stock XJ Cherokee Tech. All XJ Non-modified/stock questions go here
16
02-04-2016 06:27 AM
CesarBartz
Stock Grand Cherokee Tech. All ZJ/WJ/WK Non-modified/stock questions go here!
6
01-31-2016 10:55 PM
Crow Horse
Stock XJ Cherokee Tech. All XJ Non-modified/stock questions go here
5
01-31-2016 08:25 AM
Duane
Stock Grand Cherokee Tech. All ZJ/WJ/WK Non-modified/stock questions go here!
0
01-27-2016 09:22 AM
Sparkys92XJ
Engines/Tranny/T-Case
0
01-26-2016 06:16 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 90' Comanche - No Start


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: