98 Sport Loss of power/power surge problems - Jeep Cherokee Forum
Jeep Cherokee Forum


OEM XJ Cherokee Technical. All XJ Non-modified/stock questions go here
XJ (84-01)
All OEM related XJ specific tech. Examples, no start, general maintenance or anything that's stock.
Sponsored by:
Sponsored by:

98 Sport Loss of power/power surge problems

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-27-2010, 04:04 PM   #1
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 4

View Ejboyce1313's Photo Album My Photos
Default 98 Sport Loss of power/power surge problems

i have a 98 XJ sport. I've been having an annoying loss of power when i press the gas pedal followed by a sudden surge of power sometimes....if i punch it it respondes better but... from a stop boggs alot doesn't stall but really boggy and i can here what sounds like a pop or loud tap from up front almost like a backfire...someone told me that it may have been my cat converter since it was already rattlin it may have been clogged. changed it and exhaust from there back ...same problem occuring...ne incite from u xj guys would be appriciated.....i love both my XJs.. b ut im new to workin around em bought both mine this year...thanks for the help
Ejboyce1313 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 08:29 AM   #2
Newbie
 
Join Date: Aug 2010
Location: Northeast Ohio
Posts: 3

View milliontom's Photo Album My Photos
Default

I'm having the exact same problem with my 98 cherokee. Mine will fall to 100-200 rpms when I stop at lights and sometimes stall, soymetimes surge back up to normal idle. To get it to move after stopping, I basically have to floor it until I get to around 40mph or it will jerk and surge me all over the place! I know exactly what you mean with the popping sound but sometimes mine will slam and start moving normally after as if I revved it up and dropped it into gear. I've replaced the crank shaft sensor, map sensor and idle air control valve and none have helped. I also had the fuel pressure checked which was normal. Did you find a solution to your problem? I've read something about backing screws out on the ECM and will try that tonight to see if that works.
milliontom is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 12:20 PM   #3
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: South Georgia
Posts: 224

View Jeepability's Photo Album My Photos
Default

let me know what happens when you back the screws out. i have a 98 sport with 170 on the dash. mine hasnt done this yet but i wanna be prepared
Jeepability is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 12:46 PM   #4
Member
 
Topjimmyk's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Lapeer, MI
Posts: 161

View Topjimmyk's Photo Album My Photos
Default

my 98 does the same thing but only after start up. But after it runs normal. I had a fuse blown for the o2 sensors that i just replaced so, ill see if that helps but you guys problem seems worse.
Topjimmyk is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2010, 11:20 AM   #5
Newbie
 
Join Date: Aug 2010
Location: Northeast Ohio
Posts: 3

View milliontom's Photo Album My Photos
Default

Well no luck on the screw backing trick. It ran fantastic for about ten minutes right after I did it, got my hopes up them crushed them just as fast. I'm at a loss...
milliontom is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2010, 05:10 PM   #6
Member
 
black_police_xj's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Ionia, MI
Posts: 111

View black_police_xj's Photo Album My Photos
Default

guy's this is not helping me at all! sounds like I have the same problem. ran fine yesterday, replaced the Holy muffler with a glass-pack. wasn't till after i had it installed that i noticed the rattle from the cat. mines also sucking air like a super vacuum, spits and sputters idles like crap, but then it will rev up all by itself for a few seconds and then run fine for a while! What the *&^%????
black_police_xj is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2010, 06:54 PM   #7
CF Veteran
 
Join Date: Nov 2010
Location: In the middle of Minnesota!
Posts: 5,221

View tjwalker's Photo Album My Photos
Default

1. Ensure tuneup hardware is fresh. That includes fresh spark plugs (gapped to .035) new plug wires, distributor cap and rotor.

2. Any check engine light EVER? Pull stored codes for clues.

3. Checking fuel pressure for your symptoms is easy and something that should be ruled in or out early in the troubleshooting process. If this were in my garage, I would have a gauge on it pronto. For a 98, you should have 49 psi at idle, plus or minus 5 psi.

4. The throttle position sensor is responsible for a smooth "tip-in" of throttle. It can be tested with a manual with the procedure and a meter (analog best).

Good luck!
tjwalker is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2010, 05:04 PM   #8
Member
 
black_police_xj's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Ionia, MI
Posts: 111

View black_police_xj's Photo Album My Photos
Default

it stopped! I'm thinking that the catalytic converter is breaking up(probably cause I was smacking it with a hammer trying to get the old muffler off) and clogging the exhaust creating tons of back pressure???
black_police_xj is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2010, 05:25 PM   #9
CF Veteran
 
Join Date: Nov 2010
Location: In the middle of Minnesota!
Posts: 5,221

View tjwalker's Photo Album My Photos
Default

Quote:
Originally Posted by black_police_xj View Post
it stopped! I'm thinking that the catalytic converter is breaking up(probably cause I was smacking it with a hammer trying to get the old muffler off) and clogging the exhaust creating tons of back pressure???
You can test for exhaust restriction (clogged cat) quite easily with a vacuum gauge and the ability to use it. SEARCH for the specifics.
tjwalker is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2010, 04:24 PM   #10
Newbie
 
Join Date: Aug 2010
Location: Northeast Ohio
Posts: 3

View milliontom's Photo Album My Photos
Default

@tjwalker

1. Tune-up hardware looked fairly new when I got jeep 5 months ago.

2. Check engine light IS on...but there is no power going to the plug that reads codes therefore no code clues.

3. Fuel pressure was 50 psi

4. New TPS

@black_police_xj

Mine sucks air like a jet engine too, sometimes, but I have no catalytic converter installed (just straight pipe where it once was)
milliontom is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2011, 05:52 PM   #11
Junior Member
 
badger7182's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Converse, TX
Posts: 83

View badger7182's Photo Album My Photos
Default

I just post a new thread, but mine seems like it is just like this - I have done all the things you guys have done, and no luck - I actually kjust replaced both exhaust O2 sensors and got rid of the code, and that is when my issues started.
badger7182 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 12:23 AM   #12
Newbie
 
Join Date: Feb 2013
Location: Ohio
Posts: 10

View aaron99xj's Photo Album My Photos
Default

Quote:
Originally Posted by black_police_xj View Post
guy's this is not helping me at all! sounds like I have the same problem. ran fine yesterday, replaced the Holy muffler with a glass-pack. wasn't till after i had it installed that i noticed the rattle from the cat. mines also sucking air like a super vacuum, spits and sputters idles like crap, but then it will rev up all by itself for a few seconds and then run fine for a while! What the *&^%????
My precious xj started doing this too, I have no cat w/ recent new flowmaster ex., plugs wires cap and coil are all new Accel, new BBK throttle body, cold air intake, deleted O2 sensors (the only code I'm getting btw), 4 hole injectors, I have put about 4,000 miles on her after the mods before I started having trouble and it has only done it a few times, the last time I took her out of the toy barn she ran fine (made a nice white cloud w/o brake torqueing) oh yeah fuel pressure was good too, if any1 figures this out please contact me and vice versa, just check out the picks and you can tell this rig is my baby most of the time I'm
but sometimes she makes me
aaron99xj is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
shakes when not moving 96Co OEM XJ Cherokee Technical. All XJ Non-modified/stock questions go here 9 03-09-2017 04:46 PM
Headlight switch isn't working. Help! BayArea93xj OEM XJ Cherokee Technical. All XJ Non-modified/stock questions go here 8 06-11-2016 10:43 AM
LED Truck-lite Issue Expedition_XJ Cherokee Chat 23 04-12-2016 07:51 AM
rolled my jeep, couple of swap compatibility questions Mmll52 MODIFIED XJ Cherokee Tech 6 09-02-2015 10:01 AM
idk anymore please help Jicki Rough OEM XJ Cherokee Technical. All XJ Non-modified/stock questions go here 1 09-02-2015 09:36 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 11:42 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description: