Jeep Cherokee Forum

Go Back   Jeep Cherokee Forum > Technical Discussion > OEM Cherokee Tech
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Cherokee Forum!
Welcome to Cherokee Forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-22-2009, 12:51 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 15

View 97_chrkee_guy's Photo Album My Photos
1997 Cherokee
Send a message via AIM to 97_chrkee_guy
Default wont shift out of first gear!still... help!?!?!?!

ok again 1997 cherokee, 4.0 auto, replaced the TPS, been told could be the TCU, or selenoids, then more research reveiled it could be the kick down cable too... so heres what its doing, just some opinions as to where to start is all im looking for. it goes into reverse, and drive all great, but i take off, and it wont shift out of first gear into second. and as soon as i let off the gas after moving in first, it drops right down to idle, and i have to rip on it back up to whatever rpm i let off at to get the tranny to grab again and make me move, any help guys?
97_chrkee_guy is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2009, 01:00 AM   #2
Newbie
 
Join Date: May 2009
Posts: 1

View UserID6095's Photo Album My Photos
Cherokee
Default

First, it has fluid? I know too simple.

Have you tried shifting through the gears manually?
UserID6095 is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2009, 11:51 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 15

View 97_chrkee_guy's Photo Album My Photos
1997 Cherokee
Send a message via AIM to 97_chrkee_guy
Default

yes it has tranny fluid lol, that was the first thing i checked after the tps. i was told sometin bout the tsc and im thinkin unplug it and try shifting in manually? if that works would that make the contol module bad? i tried shifting manually with everything hooked up... so any thoughts?
97_chrkee_guy is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2009, 12:03 AM   #4
CF Veteran
 
BuckB91XJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oak Harbor, WA.
Posts: 6,972

View BuckB91XJ's Photo Album My Photos
1987 Cherokee
Default

If you can put your tranny in 1-2 and then take off and up shift it manually through all of the forward gears but, it won't up shift automatically that means one of two things. Either your Transmission Control Unit (TCU) is bad or, it isn't getting the 12vdc power that turns it on. If that is the case, the good news is your tranny is mechanically fine.
I actually have a toggle switch that I put inline in the TCU power wire so I can manually turn the power off to my TCU when I want the tranny to stay in 1st gear for trail crawling.
__________________
Brian "Buck" Buchanan, U.S. Navy Chief Petty Officer (RETIRED) - 87 XJ Laredo - 8.5" Rusty's Offroad/Rough Country lift, D30 trussed up and D44 high clearance shock mounts, 4.56's, Aussies and Disc Brakes front and rear, JCR Offroad Belly Skid Plate and Stage 2 Rock Sliders, Off Road Fab Winch Bumper and Quarter panel Guards, Liberal Front Wheel Well trimming and Rear Wheel Well Cut N Fold, 35" Goodyear MTR with Kevlars, Cobra CB and AW4 First Gear Lock Crawl switch, SYE, Stock XJ driveshafts front and rear and Milemarker SEC8000 Winch.

91 XJ Sport (Old Gray Jeep) - Layed to Rest (04-01-13)
87 XJ Laredo (Ole Red) - (My Jeep)
87 XJ Base (The Boys Jeep)
96 XJ Country (The Daughters Jeep)
08 Dodge Charger R/T (The Wifes Ride)
04 Silverado 2500HD Duramax/Allison (tow rig)
BuckB91XJ is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2009, 03:12 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 15

View 97_chrkee_guy's Photo Album My Photos
1997 Cherokee
Send a message via AIM to 97_chrkee_guy
Default

ok thats fine, i can try that, and im willing to, but where in the 97's is the tcu located? ive been told under the dash, under the center console, checked the center console, its not there, so where under the dash is it? which side?
97_chrkee_guy is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2009, 03:57 PM   #6
"CF Moderator"
 
TrekkerJmm's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: N.J. Shore Area
Posts: 3,030

View TrekkerJmm's Photo Album My Photos
1994 Cherokee
Default

Quote:
Originally Posted by 97_chrkee_guy View Post
ok thats fine, i can try that, and im willing to, but where in the 97's is the tcu located? ive been told under the dash, under the center console, checked the center console, its not there, so where under the dash is it? which side?
Try looking under the right side dash under glove box, dont know if its the same as my 94 though. Check your PM...Tj
__________________
Become a CF Premium Member Here
Search Here
-----------------------------------
CF Rules Here
TrekkerJmm is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 09:22 PM   #7
Newbie
 
Join Date: Apr 2010
Location: Fayetteville, AR
Posts: 6

View superman050109's Photo Album My Photos
1987 Cherokee
Default

just seeing if you guys have figured out this problem, cuase its the same one I'm having right now!
superman050109 is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 09:29 PM   #8
Junior Member
 
Justin93's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: New Jersey
Posts: 58

View Justin93's Photo Album My Photos
1999 Grand Cherokee
Default

heres the problem on my buddys chevy 1500 it had the same problem. he had something wrong with the wiring to the cilinoid so it told the computer to put the trans into a safe mode which wont let it get out of 1st gear. you might have to plash your computer inorder for it to work
Justin93 is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 09:53 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 37

View highrollersk5's Photo Album My Photos
Cherokee
Default

I had this problem mine is a renix but my tcu was under the dash on passanger side i unplugged my tcu fuse and shifted manually did you put the tps in right where the little post was under the one on the tb
highrollersk5 is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 11:07 PM   #10
Junior Member
 
swells's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Hurricane ut
Posts: 57

View swells's Photo Album My Photos
1990 Cherokee
Send a message via MSN to swells
Default

my 90 is doing the same thing I unpluged the fuse and have been shifting manualy.does any one know which color the power wire is I would like to try running a seprate power wire to it.
swells is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2010, 12:15 AM   #11
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 51

View poppajeep's Photo Album My Photos
Cherokee
Default wont shift out of first gear!still... help!?!?!?!

when my '95 did this, I replaced the speed sensor, and that seemed to fix it. At least it works right now. good luck doesn't take too long to do, either
poppajeep is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2010, 04:22 PM   #12
Junior Member
 
jesse jay's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 67

View jesse jay's Photo Album My Photos
89 Cherokee
Default

I have an 89 doin the same thing, i went simple first and changed fluid, made sure it wasnt burnt or anything, then decided to buy a trany didnt fix it, tried putting a diferent speed sensor in, didnt fix it, my next guess is the TPS
jesse jay is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 07:42 PM   #13
Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Location: Illinois
Posts: 5

View Monster22412's Photo Album My Photos
97 Cherokee
Default

I just picked up a 97 that needs alittle love. And it won't shift automatically but does manually (I drove it home.) I'm going to look into the tcu and sensor just wondering if there is one direction someone can point me in to save time.
Monster22412 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 09:21 PM   #14
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Illinois
Posts: 72

View Tfox671's Photo Album My Photos
1987 Cherokee
Default

I had a 93 that did this. It was just a fuse that went bad. Shorted some wires. It wasn't a bad fix though.
Tfox671 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 11:27 PM   #15
Senior Member
 
bloddy mud's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Goshen Ohio
Posts: 617

View bloddy mud's Photo Album My Photos
1993 Cherokee
Default

I'd there a sensor on top of the rear diff. I know dodge rams have this. My dad had one go out and it done this
__________________
blood red jeep with heavy mud
bloddy mud is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 11:27 PM
 
 
 
submit to reddit
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trans wont shift out of 3rd... alboy97xj OEM Cherokee Tech 7 09-06-2009 05:58 PM
Wont shift out of park xj-okie OEM Cherokee Tech 1 08-23-2009 05:49 PM
HELP...WONT SHIFT KTOWNFISH OEM Cherokee Tech 1 06-25-2009 10:17 AM
My zj wont shift right. GrandZj8705 Grand Cherokee Tech 5 03-10-2009 08:30 PM
87 wont shift out of first 87jeep OEM Cherokee Tech 21 01-28-2009 02:59 PM

Go Back   Jeep Cherokee Forum > Technical Discussion > OEM Cherokee Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 06:23 PM.


This site is in no way affiliated with Jeep or Chrysler.

Emails Backup