Signs of a weak oil pump? - Jeep Cherokee Forum
Jeep Cherokee Forum

Go Back   Jeep Cherokee Forum > Technical Discussion > OEM Cherokee Tech
Log In 
Search


Signs of a weak oil pump?

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-06-2011, 07:22 AM   #1
Newbie
 
anomoli's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Florida
Posts: 23

View anomoli's Photo Album My Photos
1997 Cherokee
Default Signs of a weak oil pump?

I have '97 with 153,000 miles. Lately I have noticed a low end knock when I start up, usually when cold, but also more recently when it has been sitting awhile. It is the same sound I hear after an oil change on this and other high mileage vehicles.

My theory is that the pump may not be holding a prime, and there is some slippage until started. My idiot light (no gauges) comes on for a sec after it starts and everything is fine, no knocking when running, except for a slight lifter sound.

Is it time for an oil pump replacement or kit, or is there something else going on?

Thanx for any help
anomoli is offline   Reply With Quote
Join Cherokee Forum

Join CherokeeForum.com Today - It's Totally Free!

Do you love your Jeep? If so we invite you to join our community and see what it has to offer. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Jeep Fans to meet online.
Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your jeep, and have a great time with other Jeep Cherokee fans.. Whether your an old timer or just bought your Jeep you'll find that CherokeeForum.com is a great community to join. Best of all it's totally free!

Join CherokeeForum.com Today! - Click Here JOIN FOR FREE


-->
Old 08-06-2011, 08:29 AM   #2
Seasoned Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Richmond, Va
Posts: 323

View thakmfb's Photo Album My Photos
1992 Cherokee
Default

What kind of oil filter are you running? I would suggest running a mopar oil filter to see if this corrects your problem. A lot of lower end oil filters have sub par drain back valves
thakmfb is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2011, 08:57 PM   #3
Newbie
 
anomoli's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Florida
Posts: 23

View anomoli's Photo Album My Photos
1997 Cherokee
Default

Right now its a Fram oil filter from Advanced Auto, I will give it a try, thanx.
anomoli is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2011, 08:05 PM   #4
aj6
Seasoned Member
 
aj6's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: chi
Posts: 269

View aj6's Photo Album My Photos
2001 Cherokee
Default

i got the same thing going on with my 2001.. not when its cold but after ive drivin for some time and let it sit for more then 10 mins... there a 1/2 sec of low end knock when i restart, then it goes away... i dont think it enof to do damge, but still it shouldint be happenin... mopar fillter i will try as well
__________________
Quote:
Your jeep looks like it's going to eat someone. That's just plain evil-looking. Pretty cool.
aj6 is offline   Reply With Quote
 
 
 
Reply

Go Back   Jeep Cherokee Forum > Technical Discussion > OEM Cherokee Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 07:21 AM.


This site is in no way affiliated with Jeep or Chrysler.

Emails Backup