High Idle but only in park - Jeep Cherokee Forum
Jeep Cherokee Forum


High Idle but only in park

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-20-2008, 02:58 PM   #1
CF Veteran
Thread Starter
 
tampaviking's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ft. Lewis, Wa
Posts: 1,053

View tampaviking's Photo Album My Photos
Default High Idle but only in park

It takes a bit to start and then idles like crazy in park. But as soon as I put it in gear it smooths out to normal. The inside of the intake manifold is pretty dirty from the blow-by, but that is fixed now. It has been doing it since I got home. And there is no problems that I have noticed while driving. It just happens in park.
tampaviking is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 03:04 PM   #2
Senior Member
 
CodeXJ's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Port Orange, FL
Posts: 871

View CodeXJ's Photo Album My Photos
Default

Probably the same in Neutral, when there is no load on the engine.

I'd pull the throttle body and give it a good cleaning. A new base gasket is like $2.50, a can of carb cleaner is $4, and a cheap toothbrush can go a long way. Specifically, get the ICV ports cleaned out. If it's sticking open a little, you'll have a high idle. If it's sticking closed, you'll have hard starts.

Did wonders for the starting/idle on mine.
CodeXJ is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 05:37 PM   #3
Senior Member
 
seed's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: pa
Posts: 772

View seed's Photo Album My Photos
Default

does an 87 cherokee have a throttle position sensor?my 89 f150 did the exact same thing and it was the tps
seed is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 05:45 PM   #4
Senior Member
 
CodeXJ's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Port Orange, FL
Posts: 871

View CodeXJ's Photo Album My Photos
Default

Ah, crap, it's an '87. Didn't even see that. I dunno.
CodeXJ is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 06:27 PM   #5
Renix Super Guru
 
BlueXJ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: In yourz postez fissin jurr spelinzs
Posts: 24,653

View BlueXJ's Photo Album My Photos
Default

Yes it is a Renix and has a TPS and an IAC also called the Idle stepper motor. I would bet the IAC has never been off to be cleaned. If you take it off(T-10 torx) be very gentle with the idle pintle. That is easily damaged. If cleaning the IAC does not improve your idle then post back up and we can then try some more complicated fixes.
BlueXJ is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 06:37 PM   #6
Senior Member
 
CodeXJ's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Port Orange, FL
Posts: 871

View CodeXJ's Photo Album My Photos
Default

Quote:
Originally Posted by BlueXJ View Post
Yes it is a Renix and has a TPS and an IAC also called the Idle stepper motor. I would bet the IAC has never been off to be cleaned. If you take it off(T-10 torx) be very gentle with the idle pintle. That is easily damaged. If cleaning the IAC does not improve your idle then post back up and we can then try some more complicated fixes.

Just as a note, when I cleaned the IAC on my '93, just cleaning the plunger didn't help. I had to remove the entire throttle body and clean the chamber out, it was full of a tar-like substance.
CodeXJ is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 06:43 PM   #7
Renix Super Guru
 
BlueXJ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: In yourz postez fissin jurr spelinzs
Posts: 24,653

View BlueXJ's Photo Album My Photos
Default

Quote:
Originally Posted by CodeXJ View Post
Just as a note, when I cleaned the IAC on my '93, just cleaning the plunger didn't help. I had to remove the entire throttle body and clean the chamber out, it was full of a tar-like substance.
That happens when a Jeep sits for an extended period of time and seafoam can usually clean it without disassembly. Sry you had to take your apart.

Hope it runs well now Code.
BlueXJ is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 06:53 PM   #8
Senior Member
 
CodeXJ's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Port Orange, FL
Posts: 871

View CodeXJ's Photo Album My Photos
Default

Quote:
Originally Posted by BlueXJ View Post
That happens when a Jeep sits for an extended period of time and seafoam can usually clean it without disassembly. Sry you had to take your apart.

Hope it runs well now Code.
Runs great, thanks!

Wasn't a big issue, unhook two electrical connections, unscrew like 8 torx bolts, and a new gasket.
CodeXJ is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 07:14 PM   #9
Renix Super Guru
 
BlueXJ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: In yourz postez fissin jurr spelinzs
Posts: 24,653

View BlueXJ's Photo Album My Photos
Default

Quote:
Originally Posted by CodeXJ View Post
Runs great, thanks!

Wasn't a big issue, unhook two electrical connections, unscrew like 8 torx bolts, and a new gasket.
They have a tendancy to leak at the gasket surface and will often run worse than before the cleaning. That's why I always suggest the Seafoam to keep from breaking the gasket seals. You either were very diligent in cleaning the two surfaces or you got lucky. Either way I'm glad it is running well now.
BlueXJ is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 07:54 PM   #10
Senior Member
 
seed's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: pa
Posts: 772

View seed's Photo Album My Photos
Default

typically,i believe, a bad idle air control,much like a bad egr valve will cause stalling at idle
seed is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 07:59 PM   #11
Renix Super Guru
 
BlueXJ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: In yourz postez fissin jurr spelinzs
Posts: 24,653

View BlueXJ's Photo Album My Photos
Default

Quote:
Originally Posted by seed View Post
typically,i believe, a bad idle air control,much like a bad egr valve will cause stalling at idle
If the pintle sticks it can cause either. It depends on if it sticks in or out. That sounded bad but you understand if you have had one apart to clean it.
BlueXJ is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 08:18 PM   #12
CF Veteran
Thread Starter
 
tampaviking's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ft. Lewis, Wa
Posts: 1,053

View tampaviking's Photo Album My Photos
Default

When I bought it I checked the air filter first to see how bad the blow-by was, and it had a bit of oil in it. So now that line just goes into a cut-up bottle by the air intake. I pulled the throttle body off and cleaned it out and the IAC. But there is still a buttload of tar in the intake manifold. I want to seafoam in but it would be hard to do on post with the reported white cloud that comes out. But also I didn't replace the gasket to the throttle body. I know my fault. So do you think it might be cause the gasket is pretty much crap. And I also snagged a multi meter today to take care of the TPS.
tampaviking is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 08:20 PM   #13
Senior Member
 
CodeXJ's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Port Orange, FL
Posts: 871

View CodeXJ's Photo Album My Photos
Default

Quote:
Originally Posted by tampaviking View Post
When I bought it I checked the air filter first to see how bad the blow-by was, and it had a bit of oil in it. So now that line just goes into a cut-up bottle by the air intake. I pulled the throttle body off and cleaned it out and the IAC. But there is still a buttload of tar in the intake manifold. I want to seafoam in but it would be hard to do on post with the reported white cloud that comes out. But also I didn't replace the gasket to the throttle body. I know my fault. So do you think it might be cause the gasket is pretty much crap. And I also snagged a multi meter today to take care of the TPS.
If the gasket is leaking, it's going to run funky. Autozone has them for like $2.50.
CodeXJ is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2011, 09:54 AM   #14
Newbie
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 2

View 2008 hemi jeep's Photo Album My Photos
Default

My 2008 hemi does this hi idle every time it is started . Dirty TB ?
2008 hemi jeep is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2011, 05:12 PM   #15
::CF Moderator::
 
cruiser54's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Prescott, Az
Posts: 33,038

View cruiser54's Photo Album My Photos
Default

Quote:
Originally Posted by tampaviking View Post
When I bought it I checked the air filter first to see how bad the blow-by was, and it had a bit of oil in it. So now that line just goes into a cut-up bottle by the air intake. I pulled the throttle body off and cleaned it out and the IAC. But there is still a buttload of tar in the intake manifold. I want to seafoam in but it would be hard to do on post with the reported white cloud that comes out. But also I didn't replace the gasket to the throttle body. I know my fault. So do you think it might be cause the gasket is pretty much crap. And I also snagged a multi meter today to take care of the TPS.
Replace the gasket. PM me your email address and I'll send you a simple tutorial on how to check and adjust your TPS with a voltmeter.

Anyone else want it, do the same.
cruiser54 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idle and stalling issue Tcq192 OEM Cherokee Technical. All factory issues and info go here! 7 10-23-2015 10:25 AM
Not recognizing being in park aroundincircles OEM Cherokee Technical. All factory issues and info go here! 5 10-06-2015 12:12 PM
'94 XJ won't shift until warm. Programbo OEM Cherokee Technical. All factory issues and info go here! 21 09-26-2015 12:32 PM
Dies when I give it gas. cdf43 OEM Cherokee Technical. All factory issues and info go here! 18 09-09-2015 03:47 AM
89 xj 4.0 idle issue Calikingcrawler OEM Cherokee Technical. All factory issues and info go here! 0 09-06-2015 02:10 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 12:31 PM.