AW4 trans issue - Jeep Cherokee Forum
Jeep Cherokee Forum


AW4 trans issue

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-29-2009, 01:43 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
 
RENIXBEAST's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Effingham, N.H.
Posts: 958

View RENIXBEAST's Photo Album My Photos
Default AW4 trans issue

89 4.0 renix AW4, It shifts really quickly and won't downshift. Tried adjusting kickdown cable but no help. Also did flush and filter change. If I put it in first it will hold first till redline then shift. If i put it in drive it will quick shift through all gears in less than 100 feet. shifts at like 1500-2000 RPM's
RENIXBEAST is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2009, 01:47 PM   #2
CF Veteran
 
BuckB91XJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oak Harbor, WA.
Posts: 6,989

View BuckB91XJ's Photo Album My Photos
Default

Does your XJ have the "power/comfort switch"? The reason I ask is my XJ does the same thing yours does if I keep the switch in the Comfort position. If I keep it in the Power postion all the time it shifts perfectly. My tranny actually feels like it slips between gears if in the Comfort position. So, I have literally driven it in the Power position for the last 2 years and it runs fine and still gets 18 mpg on the highway.
BuckB91XJ is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2009, 02:35 AM   #3
Member
 
jeepfreak82's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: North Carolina
Posts: 247

View jeepfreak82's Photo Album My Photos
Default

Transmission control module is mounted on the lower panel on the passenger side of the dash. Could be bad as it controls the tranny
jeepfreak82 is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2009, 11:11 AM   #4
Senior Member
Thread Starter
 
RENIXBEAST's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Effingham, N.H.
Posts: 958

View RENIXBEAST's Photo Album My Photos
Default

Yes it has power/comfort but it doesnt't seem to make a difference in either position. I unplugged the TCU and it shifted manually, I was told that means its working?
RENIXBEAST is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2009, 11:38 AM   #5
CF Veteran
 
BuckB91XJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oak Harbor, WA.
Posts: 6,989

View BuckB91XJ's Photo Album My Photos
Default

If you unplug the TCU and the tranny shifts fine manuallly that means the tranny is fine and that you have a TCU issue.
BuckB91XJ is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 12:42 PM   #6
Senior Member
Thread Starter
 
RENIXBEAST's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Effingham, N.H.
Posts: 958

View RENIXBEAST's Photo Album My Photos
Default

Alright i changed the TCU and now it shifts through the gears better than before but wont go into 4th. I get to 50mph and it feels like the trans is slipping but it just wont shift to OD????????????
RENIXBEAST is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
88 Cherokee running rough, low idle. Travis88XJ OEM Cherokee Technical. All factory issues and info go here! 19 03-12-2016 08:26 AM
1997 XJ Jeep Cherokee overheat issue solved shelby5041 OEM Cherokee Technical. All factory issues and info go here! 39 11-07-2015 02:22 AM
AW4 P0753 issue heat related Psiegrist1 OEM Cherokee Technical. All factory issues and info go here! 9 09-30-2015 10:45 PM
Queens, NY new Guy xjwolfman Introductions 5 09-08-2015 04:50 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 07:13 PM.