Jeep Cherokee Forum

Go Back   Jeep Cherokee Forum > Technical Discussion > OEM Cherokee Tech
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Cherokee Forum!
Welcome to Cherokee Forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-01-2009, 08:17 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9

View red rider's Photo Album My Photos
Cherokee
Red face 01 cherokee sport starting problem

2001 Sport 4.0. 100K I've been chasing a starting problem and need help before I end up at the dealer.
On cold start I have to turn the engine over at least twice before it starts (3-4 revolutions, stop, start again and it will run). It then misses for 10/20 seconds. After revving the engine the miss will clear and it seems to run fine and will start okay until it has cooled down completely. I still have to use a two-step starting procedure though. Turn it over for 3 or 4 revolutions, stop, then turn it over again before it goes.
I've gotten a check engine code of " PO301-misfire on # 1 cylinder" about 5/6 times and one code of " PO340-crankshaft position sensor malfunction".
I changed the Crankshaft sensor with no change in starting.
I replaced the Coil Rail with no change in starting.
I replaced the plugs twice.
Can anyone direct me to a fix before the dealer gets me.
Thanks

Last edited by red rider; 08-01-2009 at 12:38 PM.
red rider is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2009, 09:40 AM   #2
Senior Member
 
jd4x426's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 920

View jd4x426's Photo Album My Photos
1996 Cherokee
Default

make sure that the plug for the cps is plugged in good and the terminals are clean when it doesnt start have you checked to see if it has fuel and spark its missing one or the other and that will help diagnose your problem better
__________________
BUILD EM DONT BUY EM
jd4x426 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2009, 12:31 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9

View red rider's Photo Album My Photos
Cherokee
Default

I replaced the CPS and cleaned the connection, applied dielc. grease. I'll check the fuel pressure. Filter is in the tank, so if pressure in off I guess the next step is pull the tank and change the pump/filter.
Anyone else cared to chime-in, would appreciate it.
red rider is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2009, 12:54 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9

View red rider's Photo Album My Photos
Cherokee
Default

Okay, checked fuel pressure while running at injector rail. 45 psi. Sound right?
red rider is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2009, 01:11 PM   #5
CF Veteran
 
JeepCoMJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 2,000

View JeepCoMJ's Photo Album My Photos
1987 Cherokee
Send a message via AIM to JeepCoMJ
Default

thats good.

remember...just because parts are new doesnt mean they're good
JeepCoMJ is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2009, 01:11 PM
 
 
 
submit to reddit
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help! Shifting problem - 92 Cherokee Sport manual transmission buffalo OEM Cherokee Tech 3 02-29-2012 11:35 AM
2000 Jeep Cherokee Sport trouble starting josepharunyonjr Cherokee Chat 1 07-19-2009 09:41 PM
90 cherokee starting problem?? anyone xjcrawler13 OEM Cherokee Tech 0 02-23-2009 12:12 AM
95 Cherokee Sport - Trouble starting Dackr OEM Cherokee Tech 6 09-29-2008 03:05 PM

Go Back   Jeep Cherokee Forum > Technical Discussion > OEM Cherokee Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 12:04 AM.


This site is in no way affiliated with Jeep or Chrysler.

Emails Backup